Klinisch keuren

Als je overweegt een paard te kopen dan is het verstandig om van te voren goed te bedenken wat je zoekt en wat je van het paard verwacht. Vervolgens is het belangrijk om het paard vooraf aan de koop klinisch te laten keuren. Het kan je een hoop teleurstelling besparen in de toekomst.

 

Een klinische keuring is grofweg opgebouwd uit twee delen:

• Een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt het paard volledig bekeken en onderzocht op aan de buitenkant zichtbare afwijkingen. Er wordt gekeken naar de huid, ogen, mond, hals, rug, staart en het beenwerk. Ook worden het hart en de longen meegenomen in het onderzoek.

• Het tweede deel bestaat uit de beoordeling van het bewegingsapparaat. Dit gebeurt op de rechte lijn, op de harde en zachte volte en worden er buigproeven uitgevoerd.

 

Doel klinische keuring

Het doel van een klinische keuring is niet om het paard goed of af te keuren, maar op grond van de bevindingen de conclusie te trekken of advies te geven of het paard geschikt is voor het beoogde doel van de koper.

Het is goed om te weten dat je als koper voor de wet een onderzoeksplicht hebt. Dit houdt in dat je als koper de plicht hebt om te onderzoeken of het paard wel aan je verwachtingen voldoet.

 

Meldingsplicht verkoper

Daartegenover heeft de verkoper een meldingsplicht. Dit houdt in dat de verkoper de plicht heeft om je die informatie te verstrekken die voor jou als koper belangrijk is. Een ziekte of kreupelheid uit het verleden die gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het paard in de toekomst, moet dus voorafgaand aan de koop gemeld worden.